Når slettes et .com-domene?

Er du en av dem som tror et domenenavn blir slettet eller frigjort den dagen domenenavnet utløper?

Hvis du noen ganger har fulgt med på et domenenavn som utløper i håp om å snappe det opp så har du allerede forstått at det ikke er tilfelle.

beta.whois.webhuset.no kan du selv søke opp domenenavn og se utløpsdato med mer.Dette blogginnlegget tar for seg hvordan et com, net eller org-domene går fra å være registrert til å bli slettet og frigjort dersom den nåværende registranten ikke fornyer domenet for et nytt år.

Når frigjøres et com-domene som ikke har blitt fornyet?
Det korte svaret er at et com, net eller org-domene skal frigjøres nøyaktig 75 dager etter utløpsdatoen. Mer eksakt på den 75. dagen mellom klokken 11 og 14 amerikansk pacific time (PST)*.

Hvordan løper et domenavn ut?På dagen etter utløpsdatoen (i følge whois-databasen) vil domenet gå inn i  "expired"-status. Hvilken status et domenenavn har kan du lese ut av whois-databasen. Expired vil vises som "Status: Expired" i whois-databasen.

Denne statusen vil domenet beholde i 40 dager. Under expired-perioden vil domenenavnet være koblet fra slik at ingen tjenester knyttet til domenenavnet vil fungere (web, epost etc.), men registranten kan fortsatt fornye domenenavnet uten straffegebyrer.

Når 40 dager med expired-status er over vil domenenavnet gå inn i en ny fase med 30 dagers "redemption"-status. I denne fasen vil whois-opplysningene fjernes, men registranten har fortsatt mulighet til å fornye domenenavnet mot et heftig gebyr (normalt rundt 1.000 kroner).

Etter 30 dager med redemption period skifter status til "locked". Denne fasen kalles sletteperioden og varer i 5 dager.

På den 5 dagen mellom klokken 11 og 14 PST* vil domenenavnet slettes fra det sentrale ICANN-registeret og domenenavnet blir frigjort for nyregistrering.

(* Normalt 9 timer bak Norge, men i en kortere periode før og etter skifte til sommertid er avviket 8 timer. Altså normalt mellom klokken 20 og 23 norsk tid.)

Så da er det bare å vente?
Ja, men vær oppmerksom på at det finnes 3 selskaper som har spesialisert seg på såkalt "domain backorder". Hvis disse selskapene har fått et oppdrag med å registrere et domenenavn som løper ut så vil du aldri klare å konkurrere med disse om å registrere domenet du ønsker deg.

Disse selskapene har satt av store ressurser til å "hamre løs" på whois-registeret mellom klokken 20 og 23 den dagen de vet et domenenavn blir frigjort. Så snart domenet er frigjort vil de snappe det opp rett foran øynene på deg.

Hvis det er et helt spesielt domenenavn som du ønsker deg og som du mistenker flere kan være interessert i bør du derfor engasjere et av disse selskapene.

Her er en rask oppsummering:

SnapNames.com
Dersom du er alene om å by på domenet får du kjøpe det for ca 60 dollar. Er det flere som har bedt SnapNames overvåke det samme domenet vil du måtte by på domenet i en auksjon med åpne bud.

NameJetTar cirka 70 dollar for jobben hvis domenet blir registrert. I likhet med SnapNames blir det budrunde dersom flere engasjerer Enom til å registrere det samme domenet.

Pool.com
Har den siste tiden vært kjent som de beste, men opererer med skjulte bud slik at du vet aldri hvor mange andre budgivere du konkurerer mot. Du må passe på å innenfor 30% av vinnerbudet for å bli med i neste steg av auksjonen. Du kan derfor bli "lurt" til å by mer enn du trenger bare fordi du vil sikre deg domenet.

Hvis det er et domenenavn du virkelig vil ha så bør du bruke alle de tre ovennevnte.

Du bør også undersøke om registraren som har registrert domenet i dag har en "backorder"-tjeneste. Denne registraren er ofte den som har størst sjans til å snappe opp domenet. Dette er litt omdiskutert fordi regelverket til ICANN forhindrer egentlig at det skal være slik, men allikevel hender det at enkelte registrarer tolker regelverket til sin fordel og derfor vil klare å registrere domenenavnet på nytt før det slettes.

GoDaddy er en av registrarene som har sin egen backorder-tjeneste.

For å finne ut av når et domenenavn utløper bruk beta.whois.webhuset.no.