Google klar med AMP, Facebook snart med Instant Articles

I dag lanserer Google Accelerated Mobile Pages (AMP). Dette er aksellererte mobilsider som gjør at nettsiden din blir langt mer attraktiv for brukere da innholdet lastes mye raskere.

Denne løsningen vil være åpen for alle. Dermed er det fritt fram for alle mediehus, publisister, bedrifter og kreative å benytte seg av løsningen.

Google AMP

Hvordan implementeres Google AMP?

Du må oppdatere HTML5-markupen i artikkelmalene dine. Ny basic markup ser for eksempel slik ut.[caption id="attachment_2534" align="alignnone" width="548"]

Google Amp illustrasjon

I sin mest enkle form består endringen av å tillegge et AMP javascriptbibliotek og noen andre småendringer.[/caption]

For full teknisk dokumentasjon av Google AMP - trykk her

Bruker du Wordpress? Da kan du aktivere AMP med et tillegg, men husk å verifisere at wordpressinstallasjonen din støtter AMP.

Facebook har annonsert at Instant Articles blir lansert tirsdag 12. april under Facebooks utviklerkonferanse F8.

Om du har en nettside som publiserer artikler eller innhold som igjen deles til kunder eller 'fans' på Facebook, så kan du allerede nå begynne å forberede nettsiden din for å gi dem en bedre opplevelse.

Hva er Facebook Instant Articles?

post-icon_quote

An Instant Article is a HTML5 document optimized for fast mobile performance, rich storytelling capabilities, branded design and customized visual display.

Har du surfet Facebook fra mobilappen og trykket på en artikkel som åpnet seg lynraskt, og gjerne bestod av elementer som video og andre rike medier i en pen innpakning? Da kan det godt tenkes at det var en Instant Article du leste. Det er foreløpig kun store mediehus som får pilotteste teknologien, men kjennetegnene på at artikkelen er 'instant' er dette:

  • Den åpnes lynkjapt fra Facebookappen.
  • Muligheter for rike medier og video som kan avspilles umiddelbart
  • God lesbarhet på mobil
  • Bilder som enkelt kan zoomes og forstørres og swipes på som karusell.
  • Innhold, video, og andre medier i artikkelen lastes lynkjapt.

Så - hva må du gjøre for å gjøre nettstedet klart?

Du kan poste en Instant Article manuelt eller lage en automatisk håndtering til publiseringsløsningen din, og det er en forholdsvis enkel implementasjon hvor du må tilpasse artikkelmalen i ditt system til den nye markupen.

Facebook har allerede lagt ut god dokumentasjon på hvordan du som utvikler kan begynne å klargjøre nettsiden eller publiseringsystemet ditt.