Er arngren.net søkemotoroptimalisert? Vi sjekket!

For oss som har vært opptatt av web og webdesign så har arngren.net vært et fascinerende syn på den norske web-en i mange år. Om du ikke har kjennskap til denne bautaen av dårlig webdesign fra før så er altså selve siden en butikk for kjøp av gadgets som droner, ATV, elsykler, radiostyrte biler og lignende, og har vært online siden 2003. Det artige er at den ikke har forandret seg siden den gang verken teknisk eller visuelt, og det man ender opp med å se på når man besøker siden er ekte internett-historie. Det ser med andre ord ikke spesielt pent ut, noe som også blir bekreftet internasjonalt. Men det har også blitt nettopp gimmicken til Arngren, også her til lands.

Psst! Dersom du trenger en lekker klar-til-bruk blogg eller hjemmeside med .no-domene uten alt stresset, sjekk her

Hva gjør man når man har arngren.net som en del av vår norske internett-kulturarv? Jo vi sjekker selvfølgelig om sidene er søkemotoroptimalisert i henhold til dagens standard. (fnis.)

Websidetittel (title-tag)

Søkemotoroptimalisering godkjent webhuset ikon

Jepp - Arngren har sørget for å fikse tittel til siden sin. <title>-tagen er på plass. Men tittelen nevner ikke navnet Arngren med et ord. Det burde den strengt tatt gjøre.</title>

post-icon_quote

Title-tag: ATV, drone, elbil, elsykkel, rc helikopter, ATV, robot, elatv

Metabeskrivelse (meta-description)

Søkemotoroptimalisering godkjent webhuset ikon

Arngren har sikret seg metabeskrivelse på sidene sine også, dog bærer de preg av slik man gjorde SEO i 'gamle dager'. Stappet med nøkkelord. Slik fungerer det jo ikke helt lenger. Den kunne med fordel også vært kortere. Den er på 237 tegn, når anbefalt er 150-160 tegn.

post-icon_quote

Meta-description: mip, elatv, el-atv, atv, mip robot, robot, mercedes barn, elbil til barn, el-bil til barn, mercedes elbil, drone, mip robot, robot, elsykkel, el-sykkel elbil, el scooter, elscooter, el-scooter, rc helikopter, rc bil, rc fly, rc produkter

Header-tags (h1,h2,h3)

Søkemotoroptimalisering godkjent webhuset ikon

Det brukes faktisk ingen som helst h-tags på arngren.net. Dette bryter helt klart med dagens standarder.

post-icon_quote

H-tags: Bruk h-tags til overskrifter i teksten. Ideelt sett sier man at h1 i HTML-koden skal være til hovedtittel for siden. h2 er for hoved-undertitler, og h3 for nivået titler under dette igjen. Google gjennomgår alle disse når de indekseres og bruker informasjonen til å forstå hva sidene handler om. I dette tilfellet skjønner ikke Google helt hva Arngren forsøker å si på sidene sine.

Robots.txt

Søkemotoroptimalisering godkjent webhuset ikon

Det eksisterer faktisk en robots.txt-fil! Den henviser dog kun til sitemap.xml og har ellers ingen andre anvisninger. Får godkjent for å i det hele tatt ha den med.

post-icon_quote

Robots.txt:http://arngren.net/robots.txt

Sitemap.xml test

Søkemotoroptimalisering godkjent webhuset ikon

Pluss til arngren.net for å ha sitemap - men sitemapet viser kun hovedsiden og henviser ikke videre til en eneste underside (som det tross alt er noen av) Aiai.

post-icon_quote

Sitemap.xml:http://arngren.net/sitemap.xml

Alternativ-tekst (alt-text) på bilder

Søkemotoroptimalisering godkjent webhuset ikon

Etter en sjekk kan vi avsløre at av totalt 634 bilder, så har kun 7 av dem en alternativ tekst. Kort fortalt - Google hater deg her, og om du skulle være så heldig å ikke kunne se Arngrens nydelige webdesign på grunn av synsbegrensninger, så får du ikke sett stort som gir mening med skjermleser heller.

post-icon_quote

Alt-text: Alle bilder skal ha alternativ-tekst! Alternativ-tekst er ikke bildetekst, men en suppleringstekst som beskriver hva som er illustrert på selve bildet. Den skal være kort og forklarende. Hensikten er at alle mennesker med begrensninger i syn, eller blinde når de bruker skjermlesere skal forstå hva som er på websidene når de ikke kan se bilder. Da må man supplere med en tekst som erstatning. Google selv sier dette er viktig på grunn av universell utforming. Mer her: Hva er alt-text?

HTML-test

Søkemotoroptimalisering godkjent webhuset ikon

Aaaaah. Øynene mine brenner. Sa noen clean-code? I kildekoden til Arngren.net kan man oppleve antikviteter som <font> og <br soft="">, jeg håpet å finne <blink> også men den gang ei.Som funfact på slutten validerer forsiden til herlige </blink></font>1038 errors på W3C Markup Validation Service. Da er alle undersider unntatt dette tallet.

arngren søkemotoroptimalisert kildekode webhuset illustrasjon
post-icon_quote

HTML: Bruk header-tags, all CSS og javascript skal i separate filer, og koden må være lett å lese både for mennesker og maskiner / robotene til Google. Derfor skal man se på HTML-en som et hierarki med innrykk og korrekt bruk av tags. Følg HTML5-standard.

CSS-test

Søkemotoroptimalisering godkjent webhuset ikon

Wow. Her er det hele 1662 linjer med CSS stappet inn i HTML-markupen. Noe som definitivt ikke er i henhold til dagens standarder.  Nå snakker vi!

post-icon_quote

CSS: Her burde all CSS være flyttet over i separate filer for å unngå høy lastetid, lettleselig kode og for å være forberedt på fremtidige oppdateringer og eventuelle utfasinger av standarder på HTML og CSS.

Mobilvennlighet / Responsivt

Søkemotoroptimalisering godkjent webhuset ikon

Jeg tror vi trygt kan si at arngren.net ikke er særlig mobilvennlig.

Arngren søkemotoroptimalisert responsive mobile webhuset illustrasjon
post-icon_quote

Mobilvennlighet / Responsivt: Arngren.net er dessverre like mobilvennlig som et sykkelstativ. Bruk Googles eget verktøy for mobilvennlighet og sjekk din egen webside. Der får du et inntrykk av hvordan Google indekserer dine sider.

Lastetid (Tregheter på siden)

Søkemotoroptimalisering godkjent webhuset ikon

Her trodde jeg det faktisk skulle være enda verre. Men arngren.net laster inn på ca 13 sekunder fullt ut, dette er selvfølgelig helt forferdelig.

post-icon_quote

Lastetid: Gjennomsnittlig lastetid for en webside er ca 4-5 sekunder men her handler det om å få dette tallet ned så mye som mulig gjennom å optimalisere kode, mediefiler som bilder og vedlegg, kryptere, og cache innhold og så videre. Jo lavere lastetid jo mer kudos hos Google.

Konklusjon og oppsummering

Som forventet var det ikke mye SEO-love å hente hos Arngren.nets unike webbutikk. Allikevel håper vi innerst inne at disse tingene aldri blir løst. Det er en webside oss gamle travere alltid har flirt litt av og hatt et nostalgisk forhold til, og den har en tendens til å dukke opp igjen og igjen i alle mulige diskusjoner og situasjoner. Rett og slett ekte norsk digital kulturarv. All takk til Arngren for å ha tilført dette unike stykke kunst på det norske internettet.

Vil du starte en blogg eller hjemmeside for deg eller bedriften din kan du få optimalisert, responsiv og enkelt oppsett ved å bruke Webhusets Web Site Builder. Det knyttes automatisk opp mot ditt ønskede .no-domene og er både søkemotorvennlig og mobilvennlig.