Test av passord-safer

Les gjerne bloggen om sikker oppbevaring av passord først.

Bakgrunnen for å bruke disse programmene er at de

  • Genererer gode passord
  • Lager unike passord til hvert nettsted slik at bare ett passord er knyttet til én tjeneste
  • Lagrer brukernavn og passord til tjenester som krever innlogging, slik at du slipper å huske dem
  • Logger deg inn med brukernavn og passord som du har satt

Før vi sammenligner de ulike løsningene, så er det verdt å få med seg hvordan dataene dine blir lagret. Alle programmene nedenfor lagrer dataene i et kryptert filformat. Det betyr at informasjonen gjøres uleselig uten superpassordet ditt. De som jobber for 1Password og Lastpass har heller ikke tilgang til dataene dine.

LastPass
LastPass lar deg lagre ubegrenset med innloggingsdetaljer (brukernavn og passord), skjemadata og notater. Den er godt integrert med nettlesere, har god støtte for ulike operativsystemer, og du kan til og med bruke programmet på maskiner som ikke har LastPass installert.LastPass er gratis, men du kan oppgradere til Premium-versjonen for $12 i året. Du vil da kunne bruke programmet på mobile enheter, reklamen fjernes, du får prioritert support m.m.

Pluss: God støtte for de mest brukte operativsystemene (Windows, Mac og Linux). Enkelt og forståelig brukergrensesnitt. Fyller inn skjema automatisk når du skal logge inn. Notater har støtte for vedlegg. Identiteter som lar deg administrere hvilke data som er tilgjengelig avhengig av om du er på jobb eller sitter foran maskinen din hjemme. Sikker deling av innloggingsdetaljer (lar ansatte i en bedrift logge inn hos tredjepart uten å eksponere brukernavn eller passord, for eksempel). Fornuftig pris dersom du velger å oppgradere.

Minus: Lagrer all data i skyen. Riktignok er alt kryptert, og systemet er laget slik at ingen skal ha tilgang til passordene dine, men det kan likevel være en økt sikkerhetsrisiko.

1PasswordEt annet svært populært program for håndtering av passord er 1Password. Mye av funksjonaliteten i LastPass finner vi også i 1Password. Imidlertid er det to ting som skiller disse fra hverandre: 1Password lagrer dataene dine lokalt, i motsetning til LastPass hvor alt blir lagret hos leverandøren.

Det andre skillet er pris. 1Password koster $50 for én lisens. Hvis du trenger en versjon for både Windows og Mac så koster det $70. Dersom hele familien ønsker å bruke programmet, så kan man kjøpe en familielisens til $70. Da kan fem personer dele én lisens.

Pluss: Lokal lagring av data. Mulighet for synkronisering via Dropbox. God søkefunksjon. Bra grensesnitt.

Minus
: Varierende pris ut ifra om du skal bruke programmet på Windows, Mac, iPhone og iPod Touch, iPad eller Android. Jo flere steder du skal bruke programmet, jo mer koster det.

Dashlane
Nykommeren i rekken av programmer som håndterer passord er Dashlane. Første gangen du logger inn på et sikkert nettsted vil Dashlane lagre brukernavnet og passordet du benyttet. I tillegg får du muligheten til å administrere innloggingsdetaljene dine. Her kan du legge brukernavnene og passordene til en kategori, gi den et annet navn og spesifisere hvorvidt du skal logges inn automatisk neste gang du besøker nettstedet.

Pluss: Gratisversjon er tilgjangelig. Logger deg automatisk inn uten forstyrrelser. Forenkler kjøpsprosesen i nettbutikker ved å fylle ut skjema og kortinformasjon. Lagrer kjøpshistorikk. Mulighet for lokal lagring av data. Enkelt å kategorisere data.

Minus: Abonnementstjeneste. Programmet koster $4.99 per måned, eller $39.99 årlig dersom du trenger funksjonalitet som bare er tilgjengelig i premiumversjonen (gratisversjonen legger restriksjoner på antall notater og brukernavn/passord du kan lagre). Mobilversjonen fungerer bare med programmets nettleser. Ikke støtte for Opera.

Så, hvem er vinneren?
I denne testen kårer vi 1Password til vinneren. 1Password er en sikker løsning som lar deg velge en ekstern lagringsløsning for synkronisering av passordene dine (f.eks. Dropbox). Det er enkelt å bruke, tilgjengelig på et bredt utvalg av plattformer og du betaler kun én gang for programmet. En sikker vinner med andre ord.

Her finner du 1Passwords hjemmeside.

Denne bloggen er del 2/2 om sikker oppbevaring av passord. Her kan du lese del 1.